Reisopera TechTripFestival | Programma
festival, techtripfestival, techtrip, geluid, het geluid, het geluid maastricht, opera, technologie, drones, vr, voorstellingen, theater, reisopera, universiteit, universiteit twente, university of twente, wilminktheater, les nuits d'été, weltatem, nederlandse reisopera, muziekcentrum, muziekcentrum enschede
399
page,page-id-399,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Programma

Twee dagen lang kun je o.a. interactieve muziektheatervoorstellingen bijwonen (waarin gebruik wordt gemaakt van VR en van drones) bijwonen, er zijn vijf verschillende workshops voor scholieren, een 36-uurs hackathon voor techniek- en kunststudenten, lezingen, concerten en een afsluitende innovatieborrel.

Programma
Woensdag 30 november

10.00, Arkezaal Muziekcentrum

Opening van het Reisopera TechTrip Festival door burgemeester Onno van Veldhuizen.

 

12.30 – 13.30, foyer Muziekcentrum

Lunchgesprek en optreden sopraan Nora Fischer. 

Tijdens dit lunchprogramma gaat Gian van Grunsven in gesprek met de talentvolle jonge zangeres Nora Fischer. Met haar stem als veelzijdig instrument voert ze zowel muziek uit de zestiende eeuw op als talloze eigentijdse composities. Hoe beweegt Nora zich – zingend – in het muzikale landschap, waarbij traditionele zangstijlen steeds vaker met elkaar versmelten? Op welke manier wijkt ze daarbij af van tradities en hoe vernieuwt ze die? Kunnen we nog onderscheid maken in verschillende genres, en wat gebeurt er wanneer je ze samenbrengt? In een interview dat wordt afgewisseld met een kort concert komt het antwoord op deze vragen tot klinken.

 

13.30, 17.00 en 19.00, Grote Kerk

Voorstelling Weltatem

 

19.00, Arkezaal Muziekcentrum

Inleiding op de voorstelling Les nuits d’été door Ben Coelman (Nederlandse Reisopera)

 

19.30 – 20.30, foyer Muziekcentrum

Dreams on drones – panelgesprek over het belang van een krachtige innovatieregio in Twente.

Op de eerste avond van het Reisopera TechTrip Festival voeren we een belangrijk gesprek over de staat van cultuur, toegespitst op kunst, onderwijs, ondernemerschap en technische innovatie in de regio. Pieter Boerman (directeur Pre-U, University of Twente), Nicolas Mansfield (directeur Nederlandse Reisopera), Jan Noltes (Brand Manager Twente Branding) en Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twente/Twentse Welle) pitchen hun persoonlijke droomwens, en gaan aansluitend in gesprek met het publiek onder leiding van moderator Gian van Grunsven.

Dit programma onderdeel wordt  omlijst met een kort muzikaal optreden van operacomponist Thomas Myrmel en violiste Diamanda Dramm.

 

20.30, Wilmersbergzaal Muziekcentrum

Voorstelling Les nuits d’été

 

Donderdag 1 december

12.00 – 18.00, bovenfoyer Muziekcentrum/Wilminktheater

Professionals programma

 

12.30 – 13.30, foyer Muziekcentrum

Generatiegesprek met operaregisseur Sjaron Minailo, VPRO-programmamaker Nicolaas Veul en operacomponist Michel van der Aa over cultuurbeleving. Moderator: Gian van Grunsven.

Welke rol vervult cultuur, en hoe neem je die tot je? Begeef je je ’s avonds keurig naar de concertzaal, of stream je met één druk op de knop hetzelfde muziekoptreden thuis? Wat zijn de mogelijkheden van nieuwe apparatuur wanneer het aankomt op cultuurbeleving, en bestaan er mogelijk ook gevaren? Waar ligt het grote verschil in cultuurbeleving met vorige generaties, en in hoeverre worden deze verschillen veroorzaakt (of misschien wel juist opgeheven) door de komst van nieuwe technologie?

 

13.30, 17.00 en 19.00, Grote Kerk

Voorstelling Weltatem

 

17.15,  foyer Muziekcentrum

Pitches door de studententeams van de Hackathon

 

19.30 – 20.00, foyer Muziekcentrum

Innovatieborrel met key note speech door wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Hij gaat in op de vraag hoe kunst en wetenschap kunnen overleven in een hoogtechnologische tijd? Waarom moeten we (juist nu) het belang van kunst en wetenschap inzien?

 

20.00 – 20.20, foyer Muziekcentrum

Doe mee met het Smartphone Orchestra! Het Smartphone Orchestra is het grootste orkest ter wereld: iedereen met een mobiele telefoon kan meedoen!

 

20.30, Wilmersbergzaal Muziekcentrum

Voorstelling Les nuits d’été

 

 

Boek snel je tickets!

Weltatem   €10,-

Les nuits d’été  €15,-

Combikaart voor beide voorstellingen €20,-

Kaartverkoop via deze link of 053 485 85 00.

Het randprogramma van het festival is gratis toegankelijk!